dimarts, 6 de novembre de 2012

PONT DE TOTS SANTS

Una vegada més el mercat artesà a Bellver a estat un èxit. Varen venir molt bons artesans amb els que hi ha molt bona inter-relació. Va estar una "parada" més o menys productiva, econòmicament parlant, però molt satisfactòria a nivell personal. Mica en mica anem consolidant un grupet d'artesans per poder organitzar fires com "Deu mana".

El diumenge a la tarda, que nosaltres ja no paràvem, vaig arribar-me a Puigcerdà a veure alguns amics que eren allà parant la pluja. QUIN DESORDRE !!!. La fira de Puigcerdà, la de dalt al poble em refereixo, ja no es el que era. No es te cap respecte vers els veritables artesans, vull dir els que no revenen el producte si no que el manufacturen desenvolupant un ofici artesà. En una fira d'aquesta magnitud està clar que hi ha d'haver de tot, es bona la diversitat, però no mal barrejat.

Hi hauria d'haver una serie de zones ben diferenciades:

  1. Els veritables artesans d'ofici haurien d'estar en un lloc privilegiat i dividits en dues zones: artesans i alimentació.
  2. En una altra, al voltant dels artesans però separats, els que venen productes més o menys manufacturats com podrien ésser els bisuters, per posar un exemple, manualitats, etc.
  3. I per acabar tot lo que siguin parades de revenda, tipus mercat, d'alimentació o no, xurreries, mitjons i calçotets, et, etc.
La barreja indiscriminada sense cap tipus de criteri fa que els artesans no venguin res i això porta a que no tornin el proper any, i això porta a que la fira cada cop es desmereixi més i es converteixi, que ja està passant, en un "mercadillo-pupurri" on finalment totes les parades son iguals. A banda que lo bo d'una fira es que el públic pugui veure i comprar coses que no te a l'avast la resta de l'any, no?.

Que consti que no tinc cap mena d'animadversió vers la gent que no ven productes artesans o que no son artesans, tothom es guanya la vida com vol o com pot i es igual de respectable que el millor artesà d'ofici, però cadascú al seu lloc.

Tot i que jo personalment penso que en les fires d'artesania no hi hauria d'haver ni un sol producte que no estigui fet artesanalment. En aquest cas, com el de Puigcerdà i molts de similars que son fires "multisectorials", ja que hi ha d'haver més diversitat per lo menys que hi hagi ORDRE I CRITERI.

Vull pensar que la organització de la fira, per desconeixença del sector, cau en aquests errors per falta d'assessorament i no per manca de bones intencions. Així doncs m'ofereixo a tenir una xerrada amb els responsables d'organitzar la Fira del Bestià, així com de totes les altres que es puguin organitzar a la nostra comarca, per poder-los, des de la meva humil experiència en el sector i bona intenció, assessorar-los adequadament. Estic a la vostra disposició.